Tips voor grote opdrachten(bijv. scriptie)

In je studie zul je er vast vaker tegen aanlopen: Je hebt een gigantische opdracht staan, een essay, onderzoek of misschien je scriptie. Het is een hele berg werk, vaak wel maanden. En het is ook een enorme stressfactor: Hoe pak je dit nu aan? Waar moet je beginnen, en wanneer? Hoe houdt je het behapbaar? Ik zal proberen vijf tips mee te geven voor grote opdrachten.

Tip 1: Maak een plan van aanpak

Begin niet zomaar iets te doen. Een duidelijke strategie is ontzettend belangrijk om een goede start te maken. Zo weet je waar je aan toe bent en wat er allemaal moet gebeuren. Als je een goed plan van aanpak hebt voorkom je ook dat je belangrijke stappen in je opdracht of onderzoek overslaat. Om een plan van aanpak vast te stellen is het goed om alles op te schrijven wat er moet gebeuren, en die dan op categorie te groeperen. Als je dit hebt gedaan kun je tip 2 toepassen.

Tip 2: Hak in kleine stukjes

De eerste tip is om je werk in kleinere stukken op te delen. Een onderzoek heeft bijvoorbeeld altijd een introductie, literatuursectie, een theoriesectie, resultatensectie en conclusie. Dat zou je al als afzonderlijke stukken kunnen zien. Maar zelfs dan kunnen dit grote taken zijn. Het is daarom goed om eerst gedetailleerd een plan van aanpak te hebben. Waarschijnlijk heb je in je literatuursectie literatuur nodig over een aantal verschillende onderwerpen, dat zou je alweer als aparte stukjes kunnen zien. Als je je per dag maar op 1 klein onderdeel focust dat je af wilt ronden, dan zul je merken dat de stress afneemt en je toch veel gedaan krijgt.

Tip 3: Accepteer mislukkingen

Het zal waarschijnlijk gebeuren dat er onderdelen zijn die moeizaam verlopen, of waar je zelfs helemaal niet uitkomt. Als je je hier van tevoren op instelt, voorkomt dat een hoop frustratie. Probeer hiervoor ook in je plan van aanpak rekening te houden, je zult altijd speling in de tijd moeten houden voor het geval er dingen niet soepel verlopen. Vraag op tijd om hulp als je ergens niet uitkomt, of probeer uit te zoeken of er andere manieren zijn om het op te lossen.

Tip 4: Neem genoeg pauze

Uren achter elkaar doorwerken maakt je niet productiever. Als je merkt dat je aandacht verslapt kan het goed zijn even een pauze in te lassen, al is het maar een paar minuten. Zo zorg je ervoor dat je gefocust werkt en je productief blijft. Bovendien is het ook nog een stuk gezonder. Zittend naar een beeldscherm staren is niet goed voor je. Zorg ervoor dat je wat beweging krijgt in je pauzes, door een rondje te lopen of te rekken en strekken.

Tip 5: Neem regelmatig een dag ‘vrij’

Als je ontzettend gefocust bent kun je zo erg in een gedachtenbubbel terechtkomen dat je grote dingen over het hoofd ziet. Af en toe één of meerdere dagen niks doen aan je opdracht kan daarom helpen om wat afstand te nemen tot je werk, en daarna weer met een frisse scherpheid verder te gaan. Vaak zul je zien dat je dan verder kunt op punten waar je eerder vastliep.

Ik hoop dat deze tips je helpen met het maken van grote opdrachten, en dat het je ook helpt om er wat meer plezier uit te halen. Want uiteindelijk hoort studeren ook gewoon leuk te zijn.

Auteur: Martin