Gedachten over huiswerk

Je komt misschien net van de middelbare school, en dan… Alles is nieuw, je begint weer van begin af aan, zo voelt het tenminste. Één van de dingen die anders is is hoe huiswerk werkt. Misschien zit je al op de universiteit, HBO, MBO, whatever. Ook dan geeft dit artikel je mogelijk nieuwe inzichten. Dus lees lekker verder.

Maak niet alles!

Als je dat doet, stop daar nu mee. Dit is de grootste tip die ik je wil geven. Het is niet iets wat ik zomaar bedacht hebt, docenten zeggen dit zelf ook. Je maakt jezelf gek als je alles gaat zitten maken. Huiswerk hoef je eigenlijk nooit in te leveren, je maakt het zodat je de stof beter begrijpt. Snap je de stof een beetje, ga dan niet alles maken. Vindt je het heel moeilijk, maak dan wat meer sommetjes. Wat ik zelf doe, bij Wiskunde bijvoorbeeld, is dat ik vraag 1a, 1c en 1f maak en als ik die goed doe sla ik 1b, 1,d en 1e over. En stel dat je iets toch niet goed begrijpt kan je altijd nog de sommetjes maken die je overgeslagen hebt.

Jij bent de baas over het huiswerk, niet andersom.

Maak wel iets!

Een andere veel gemaakte fout is dat je helemaal geen sommetjes maakt. En dan zit je bij de toets en is alles compleet nieuw voor je. Huiswerk maken is echt wel belangrijk. Als je te makkelijk wordt verlies je ook de motivatie wanneer je de les inkomt en het niet meer snapt. Dus trap ook niet in die valkuil. (Er zijn wel mensen die dit kunnen – goede cijfers halen zonder huiswerk te maken – maar dat is echt een uitzondering.)

Door sommetjes te maken weet je of je iets snapt en kunt.

Vindt de balans

Het is aan jou om de balans te vinden. Wel iets doen, maar niet teveel. Daarmee help je jezelf. Hoe eerder je de balans hierin vindt, hoe beter. Goed plannen is hierbij ook belangrijk, want daardoor verdeel je het werk beter. Succes!

auteur: Robert