Het stage stappenplan

De een weet precies wat hij wil, de ander stelt zijn keuze tot het allerlaatste moment uit. Ja, we hebben het over stage. Wat je precies gaat doen hangt af van je opleiding. Met dit artikel hebben wij, Robert van Studeren & studie en Maura en Christina van InWork, geprobeerd wat duidelijkheid te creëren in het stageoerwoud van bedrijven en zaken die je moet regelen. Zo ga je goed voorbereid je stage in!

(Zet je geluid hard)

Je een weg waden door de jungle

Stap 1: begin op tijd

Het is goed om op tijd te beginnen met het zoeken van bedrijven. Bedrijven beginnen graag op tijd met het werven van hun stagiaires. Wij raden je aan om ongeveer een half jaar van tevoren te beginnen met zoeken en benaderen. Het is fijn om al vroeg te weten dat je een plek hebt en dat je tijd hebt om alle randzaken te regelen.

Stap 2: maak je CV op orde

Elk bedrijf dat je benadert voor een stageplek zal je meteen om je CV vragen. Denk hier niet te makkelijk over. Zorg dat je een overzichtelijk en persoonlijk CV hebt zodat bedrijven zodat je direct een onvergetelijke eerste indruk maakt. Weet je nou niet waar je moet beginnen en wil graag hulp bij het maken van een sterk CV? Dan kunnen de meiden van InWork je daarbij helpen. Check de contactgegevens onderaan dit bericht.

Stap 3: zoek een geschikt bedrijf

Dit is voor veel studenten een struikelblok. Door de vele opties zien ze door de bomen het bos niet meer. Houd allereerst je oren en ogen open voor kansen die zich voordoen in jouw directe omgeving. Dit doe je o.a. door zo veel mogelijk mensen te vertellen dat je op zoek bent naar een stage.  Andere zoekmethodes die je kunnen helpen zijn;

  • Informatie vanuit jouw school
  • Stagepresentaties van hogerejaars studenten
  • Het netwerk van school
  • Bedrijvendagen of stagemarkten op jouw school
  • Algemene beurzen zoals de Nationale Carrièrebeurs
  • LinkedIn

Verder:

  • Wees niet bang om een bedrijf te bellen of mailen. Bedrijven zijn dol assertieve sollicitanten
  • Gebruik het netwerk van oud studenten en docenten. Via hen kom je vaak gemakkelijker binnen bij een bedrijf

Let bij het selecteren naast de werkzaamheden ook op het soort bedrijf. Je zult er een lange tijd rondlopen dus het is belangrijk dat je het goed kunt vinden met je collega’s en dat de manier van werken goed bij jou past.

Spreid tijdens je zoektocht altijd je kansen. Afwijzing komt vaker voor dan je denkt en hoeft niet persoonlijk te zijn. Toch is het wel vervelend als je vlak voor de start van je stage zonder plek zit…

Je hebt een bedrijf op het oog en dan?

Stap 4: bel het bedrijf

Als je eenmaal een aantal leuke bedrijven op het oog hebt, is het tijd om ze te benaderen. Vaak moet je een CV en een motivatiebrief opsturen. In het schrijven van een brief gaat veel tijd zitten dus je kunt het bedrijf beter eerst bellen. Dat klinkt erg spannend maar vergroot geheid je kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Ook kun je je motivatie dan telefonisch toelichten, dat scheelt een hele hoop tijd en je kunt stap 5 overslaan 😉.

Stap 5: schrijf een motivatiebrief

Als je er niet onderuit komt, is het belangrijk om hier voldoende tijd voor vrij te maken. Zorg ervoor dat je je brief aanpast op de vacature en het bedrijf. Stuur dus nooit dezelfde brief naar meerdere bedrijven. Zorg voor een goede structuur en bedrijf (inleiding, middenstuk en afsluiting). Gebruik het middenstuk om je persoonlijke motivatie en kwaliteiten toe te lichten aan de hand van concrete voorbeelden.

Stap 6: op gesprek gaan

Je mag op gesprek komen. Afhankelijk van het bedrijf voer je één of twee gesprekken. Het eerste gesprek is dan vaak een kennismaking waarbij wordt gekeken of jij past binnen de organisatie. In het tweede gesprek zal er meer worden ingegaan op de inhoud van de stage, de opdracht en het contract (ook wel de stageovereenkomst genoemd). Bereid je gesprek altijd goed voor. Zorg ervoor dat je de vacature goed kent en door middel van concrete voorbeelden de gewenste competenties (vaardigheden) kunt toelichten. Ook is het aan te raden om voldoende over het bedrijf zelf te weten. Lees dus hun bedrijfspagina goed door en bedenk voorafgaand welke vragen je wilt stellen. Wanneer je een stageopdracht moet uitvoeren, is het verstandig om hier ook alvast over na te hebben gedacht. Zo kun je de onderwerpen bespreken tijdens het gesprek.

Stap 7: sit back & relax

Gefeliciteerd! Als je alle stappen succesvol hebt doorlopen, betekent dit dat jij ruim op tijd jouw stage hebt geregeld en dus lekker kunt genieten!

Hulp nodig?

Hulp nodig bij een van deze fases in je zoektocht? Maura en Christina zijn experts op het gebied van solliciteren en kunnen je helpen bij het zoeken van een stageplek, het opstellen van een sterk CV en het schrijven van een overtuigende motivatiebrief. Schroom niet om te appen, mailen of bellen via onderstaande gegevens:

E-mail: mquite@inwork.nl

Telefoonnummer: 0686847757