De basisbeurs is officieel terug!

Het is eindelijk officieel, de basisbeurs is terug per 1 september 2023. Dit is op 6 juni door de overheid besloten. En dan bedoel ik dat alle studenten maandelijks geld aan kunnen vragen dat ze niet terug hoeven te betalen*. Het lijkt weer op het oude leenstelsel zoals dat van jaren terug.

Hoe het precies zit

Elke student die op HBO en Universiteit zit en aan de voorwaarden voldoet* kan geld krijgen, dat is goed nieuws! In het kort:

  • Als je thuis woont krijg je 110,30 euro per maand.
  • Als je op kamers/uit huis woont krijg je 439,20 per maand en na een jaar wordt dit 274,90 per maand.

(Vanwege de inflatie, de prijzen die maar blijven stijgen, is het bedrag voor uitwonende studenten een jaar lang 164,30 euro hoger.)

Wat moet jij doen als student?

Als je recht hebt op deze beurs krijg je in juni 2023 een mail met een uitnodiging om de beurs aan te vragen. Ja, je hoort het goed. Je moet de beurs nog wel aanvragen. Vóór 1 september. Anders krijg je geen geld voor de maand september. Je kan als het goed is ook op de site van DUO kijken of je de beurs al kan aanvragen.

En hoe zit het dan met de tegemoetkoming?

De overheid gaat per jaar dat jij geen basisbeurs hebt gehad een compensatie aan jou betalen. Dit was de periode van 2015 tot 2023. Zoals het er nu voor staat:

Je hebt recht als…

  • Je tijdens het leenstelsel hebt gestudeerd en recht had op studiefinanciering;
  • je een diploma haalt binnen 10 jaar.

In 2025 zal pas de eerste uitbetaling zijn, je krijgt vanzelf bericht van DUO als je geld terugkrijgt. Dus je hoeft nu nog niks te doen. Het is een ingewikkeld verhaal hoe het precies zit, als je het wilt weten, kijk dan hier en hier:

*Lees dit wel:

Er zijn twee voorwaarden waaraan je moet voldoen voor de basisbeurs:

  1. Je volgt in het studiejaar 2023-2024 een opleiding aan hbo of universiteit én
  2. je hebt op 1 september 2023 nog recht op studiefinanciering in de vorm van een prestatiebeurs.

Op de DUO.nl kun je zien bij “Mijn producten -> Studiefinanciering -> Resterende studiefinanciering hoeveel maanden je nog recht hebt op een prestatiebeurs (en dus ook de basisbeurs).

Verder is het belangrijk om te weten dat de basisbeurs een prestatiebeurs is. Het is een gift als je binnen 10 jaar een studie afrond. Anders moet je het met rente terugbetalen.

Meer info

Kijk hier en hier als je meer info wilt over het leenstelsel.

auteur: Robert