Verhaal | stoppen met studie

Dit verhaal stond op de vorige versie van de site, maar door technische problemen ging toen de site stuk. Hier is het verhaal opnieuw!

STOPPEN MET STUDIEVerhaal van een student

Dit verhaal gaat over mijzelf, die na twee jaar een leuke (maar niet leuk genoeg) studie toch verandert van studie, wat een goede keuze blijkt te zijn. Het laat je zien dat studeren en studie kiezen een lastig proces kan zijn en hoe ik mijn keuze heb gemaakt.

4 mei 2021 – deel 1

Stoppen met mijn studie, Waarom? Wat ga je nu dan doen? Doe je het niet te overhaast? Komt het niet doordat het alleen nu even zwaar is? Maar je bent al zo ver…; Oké prima, als dat jouw keuze is…; Je moet het zelf weten… Dat is wat de mensen om me heen zeggen.

Ik zie het proces heel positief in en het is eerder een opluchting dan een falen. Het is een bevrijding. Ik stap uit mijn studie en ga doen wat ik écht leuk vind. Deze studie vind ik wel leuk, maar niet leuk genoeg om door te gaan. Ik wil niet zo verder gaan en nog twee jaar doorploeteren, misschien wel alles halen en dan erachter komen dat het werk wat ik ermee kan doen me niet zo boeit. Ik heb gewoon twee jaar alles netjes gehaald en op dingen tijd ingeleverd. (wel met veel stress) Dus ik kán het wel. Dat weet ik. Maar ik wil het niet meer. Ik kies voor mezelf, ik kies voor mijn toekomst.

Dus nu zoveel mogelijk informatie verzamelen, gesprekken voeren, open dagen bezoeken, met studenten praten etc. En hopelijk in september beginnen aan een nieuwe studie. Misschien wel een studie zonder techniek, er zijn zoveel mogelijkheden…

Ik vind het super leuk om te zien hoe mijn huisgenoten, vrienden en klasgenoten meedenken en met ideeën voor studies aankomen. Dat had ik niet verwacht. Geen idee waar ik dat aan heb verdiend.

16 juli 2021 – deel 2

Het is nu enige tijd verder en afgelopen tijd heb ik veel gekeken naar studies. Vanuit mijn oude studie kreeg ik hulp van een studiekeuzeadviseur en die heeft me ontzettend veel geholpen. Ze kwam aan met allerlei studies die ik vervolgens tot in de treuren uitzocht. Op deze manier kon ik echt een goede keuze maken. Uiteindelijk kwam er een docentenopleiding uit. Ik heb uren aan de studiekeuze gezeten. Gelukkig maar. Dankzij corona stonden er opgenomen open dagen van studies online. Ideaal! Dit was er vroeger niet. Zo’n open dag duurt meestal een uur, maar je kunt het wel op pauze zetten en je kunt het kijken wanneer je wilt. Echt een aanrader als je een studie zoekt. Kijk die open dag!

Nog steeds zijn er allerlei meningen om me heen. Mijn ouders zijn niet zo voor mijn keuze, maar ze hebben zelf niet gestudeerd. De mening van mijn vrienden is wisselend. Ik vind de mening van de studiekeuzeadviseur het belangrijkste, dus ik ga het gewoon doen die studie. En als ik faal, dan is het maar zo, niks kiezen vind ik een slechtere optie.

Nog steeds twijfel ik een beetje, maar dat zul je altijd wel houden, ook tijdens de studie komt dat terug. Studeren is gewoon spannend. De ene dag wat meer dan de andere. Maar ik ga ervoor en ik ga zien of mijn keuze goed was. Wie weet is dit een topkeuze en is docent helemaal mijn ding. Ik hoop het! En ik hoop dat jij ook de goede keuzes maakt voor je studie!

24 augustus 2021 – deel 3

Ik had me ingeschreven voor de Lerarenopleiding Natuurkunde, ik heb gepraat met studenten van de opleiding en ik heb met een Natuurkundedocent gepraat, alles leek rond te zijn en toen belde één van mijn behandelaren. Die zei dat ze het geen goed plan vond dat ik leraar zou worden, gezien mijn psychische kwetsbaarheid. Dit is natuurlijk wel een belangrijk punt. De drukte in het onderwijs zou niet goed voor me zijn.

Daarom heb ik na wat nadenken iets gekozen dat op mijn afgekeurde opleiding leek: Technische Natuurkunde op HBO niveau. Hiervoor heb ik me ingeschreven en ik weet eigenlijk niet wat ik anders zou moeten kiezen. We zullen het wel zien, ik hoop dat ik het erg leuk ga vinden, want ik ben eigenlijk nog steeds enthousiaster over de lerarenopleiding dan over Technische Natuurkunde.

24 december 2021 – deel 4

Het is nu een half jaar geleden dat ik gekozen heb voor HBO Technische Natuurkunde. Het was leuker dan ik dacht en ik haal goede cijfers. Ik merk dat het echt belangrijk is dat je leuk vindt wat je doet. Het is hard werken, maar dat kan ik en ik heb van mijn vorige kennis een hoop kennis overgehouden die ik nu kan gebruiken.

8 april 2023 – deel 5 (nieuwe toevoeging)

Het gaat goed allemaal, ik zit in het 2e jaar en heb het nog steeds naar mijn zin. Ik hoef volgend jaar geen minor te doen, omdat studiepunten van mijn vorige studie samen mogen tellen als minor. Wat een zeur was dat zeg, om dat te regelen. Ik moest allerlei documenten aanleveren via de officiële weg, telkens was het weer niet goed. De bestanden die ik moest sturen stonden in het oude systeem Blackboard, terwijl nu BrightSpace wordt gebruikt. Dus ik moest allerlei leraren opzoeken om die bestanden te krijgen. Uiteindelijk is het gelukt en heb ik het niet voor niks gedaan. School stuurde me een hele officiële mail hierover waarin staat dat ze “mijn besluit honoreren”. Pfoe. Volgend jaar is mijn doel: een half jaar vierdejaars vakken, dan een half jaar derdejaarsstage en dan het jaar erop afstuderen. Natuurlijk kan er wel uitloop zijn, dat is heel normaal bij mijn studie.

Auteur: Robert