Klaar met studeren, en dan?

Misschien herken je dit gevoel wel. Je heb je scriptie eindelijk afgebuffeld, met een voldoende afgerond en zodoende je diploma veroverd. Dat waar je jaren voor gewerkt hebt is eindelijk daar. En dan? Daar gaat dit artikel over.

Keuzestress

Misschien heb je al een duidelijk idee voor wat je daarna precies wil doen. Misschien heb je geen flauw idee. Wat moet je nu doen? Meteen gaan werken? Maar waar dan? Of eerst een lange vakantie nemen? Keuzes, keuzes, keuzes. Het kan zomaar zijn dat je het gevoel hebt in een leegte te vallen.

Solliciteren

Solliciteren is vaak een moeizaam proces. Als je wordt uitgenodigd volgen er verschillende interviewrondes, als je geluk hebt is het meteen raak. Maar als je pech hebt dan kan het best wel even duren en zul je veel verschillende sollicitaties moeten doen voor je eindelijk de baan krijgt waar je op hoopte.

En om te solliciteren moet je eerst wel duidelijk voor ogen hebben wat voor baan je precies wilt en bij wat voor bedrijf. Dat kan best veel energie vreten om uit te vogelen.

Neem de tijd

Allereerst denk ik dat het goed is om eerst even een tijdje het wat rustiger aan te doen. Afstuderen is nogal vermoeiend en als je druk in je hoofd bent heb je minder ruimte om goed na te denken over de keuzes na je afstuderen. Als je het wat rustiger aan doet, dan heb je alle tijd om goed na te denken over wat je echt wilt. Wat voor baan je wilt, en als je dat al weet, bij wat voor soort bedrijf je terecht wilt komen.

Een tijdje op vakantie gaan kan erg helpen, een grote rondreis ergens maken. Dat moet de buidel dan wel toelaten na het opbouwen van je studieschuld. Je kunt ook eerst beginnen met een wat relaxtere baan. Zodoende heb je wel inkomen, en kun je toch goed nadenken over wat je precies wilt. En achter de sollicitaties zit wat minder druk, omdat je toch al een baan hebt.

Wat ik deed

Zelf ben ik bijvoorbeeld gaan lesgeven op de universiteit, omdat dat voor mij een relaxte baan is met relatief veel vrijheid. Langzaamaan ben ik aan het rondkijken naar een andere baan, maar voor nu bevalt het wel en het scheelt erg dat de druk om een baan te vinden niet zo hoog is.

Conclusie

Hoe dan ook, het is belangrijk om niet overhaast beslissingen te nemen en jezelf wat meer tijd te gunnen om na te denken over wat je precies wilt. Zo voorkom je dat je in een baan terecht komt waar je misschien helemaal niet past en snel overwerkt raakt. Of een baan krijgt die je helemaal niet leuk vindt. Of dat je stresslevel door het plafond gaat omdat je voor de zoveelste keer bent afgewezen.

Gun jezelf de tijd, en vergeet vooral niet goed te vieren dat je geslaagd bent, dat is tenslotte een hele prestatie!

auteur: Martin

Wellicht ook interessant: hulp bij het vinden van werk