Plannen – 5 veelgemaakte fouten

Bij studeren moet je aan een hoop dingen denken en er gaat nog wel eens iets fout in de planning. In dit artikel staan een aantal veelvoorkomende fouten die studenten maken (en die ik ook zelf heb gemaakt), zodat jij ze niet hoeft te maken! Enjoy reading.

1. Te laat komen

Deze is heel clich̩, maar wel goed om te noemen. Als je te laat komt let je de rest van de les meestal wat minder op en je mist natuurlijk het begin. Bovendien irriteer je de docent door je gedrag. Kortom, zorg dat je gewoon op tijd bent. Wat ik zelf doe Рik reis met de trein Рis dat ik standaard een half uur eerder vertrek. Als dan de treinen weer eens vertraging hebben kom ik toch op tijd. En zet eventueel meerdere wekkers zodat je de kans verkleint dat je je verslaapt.

2. Belangrijke lessen skippen

Twijfel je of je zal uitslapen of dat je toch naar een les gaat? Ga in dat geval naar die les! als je eraan begint lessen te skippen is het einde zoek en raak je misschien je motivatie kwijt. Ik zie mensen op mijn studie die belangrijke lessen overslaan, wat in mijn ogen echt niet handig is. Je komt er vroeg of laat mee in de problemen. En stel je leest later de presentatie slides en het boek, dan duurt het veel langer voor je het snapt. Doe gewoon lekker actief met de lessen mee en zorg dat je alleen de lessen overslaat die je echt kan missen. Wordt niet overmoedig.

3. Deadlines vergeten

Deadlines vergeten… dat overkomt de beste student. Het zijn er ook zoveel. Zorg dat je ze goed in de gaten houdt, schrijf ze in je agenda (of type) en kijk dan ook af en toe in je agenda. Zet desnoods alarmen op je mobiel zodat je herinnerd wordt. Neem ook de tijd aan het begin van een periode om alle deadlines door te nemen en eventueel vast op te schrijven. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Het zou zonde zijn als je onvoldoendes haalt doordat je iets vergeet in te leveren.

4. Tussenuren niet nuttig gebruiken

Een hoop studenten klagen dat ze te weinig tijd over hebben in de week. Om dit te voorkomen moet je gaan kijken hoe je je tijd beter kan indelen. Tussenuren kun je gebruiken om leuke dingen te doen, even naar de winkels te gaan. Maar als je veel huiswerk hebt is het beter en slimmer om daarmee bezig te gaan. Zoek een rustige plek op school en ga dat dan doen. Je zult zien dat je opeens meer tijd hebt (als je dit niet al deed). Natuurlijk mag je wel ontspannen in tussenuren, het is net wat je zelf wilt en hoe het uitkomt.

5. Geen hulp vragen

Stel je zit huiswerk te maken en het lukt maar niet. Of waarom krijg je die error maar steeds bij de programmeeropdracht? Maak jezelf dan niet gek – Je kunt uren gaan proberen het op te lossen, of het compleet opgeven. Het is allebei niet zo tijd-efficiënt. Het slimste is het om naar docenten en klasgenoten toe te stappen, mailtjes te sturen, whatever. Het duurt misschien even voordat je het juiste antwoord hebt, maar er zijn in ieder geval vaak wel mensen die je verder willen helpen. Zo bespaar je weer tijd en een hoop frustratie.

Bonus: geen aantekeningen maken

Deze spreekt natuurlijk voor zich. Of niet? Je hoeft niet letterlijk alles op te schrijven wat de docent vertelt, maar hoe vaak heb ik wel niet gedacht: “had ik maar (meer) aantekeningen gemaakt…”. Docenten leggen dingen vaak net wat beter uit dan een boek. Dus het scheelt een hoop gepuzzel thuis. En ook wanneer er gezegd wordt: “bladzij 142 hoef je niet te leren”, is het fijn als je dat hebt opgeschreven.

Tadaa. Dat waren weer 5 (eigenlijk 6) dingen die jij beter kan doen bij het studeren!

auteur: Robert