Concentratieproblemen?

Oorzaken

Concentratieproblemen zijn een grote belemmering bij studeren. Het schoolsysteem in Nederland is er ook (nog) niet goed op ingericht. Er zijn mensen die vanwege concentratieproblemen een studie niet volhouden, dat is erg jammer. Een boosdoener bij concentratieproblemen is stress. Vooral langdurige stress. Hersenfuncties gaan er (tijdelijk) slechter door werken en concentratie vermindert. Stress kan ook het gevolg zijn van een achterliggend probleem, zoals een trauma. Het is goed om te kijken waar het vandaan komt. Ook mensen met ADHD hebben vaak concentratieproblemen. En wat dacht je van slaaptekort? Dit zijn lange termijn problemen. Maar wat kan je er nu aan doen?

Oplossingen

Natuurlijk is het belangrijk om de stress aan te pakken (of ADHD, depressie, ….) Probeer ook beter te slapen. Trek op tijd aan de bel bij een psycholoog of bijvoorbeeld een studiebegeleider. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je wat kunnen helpen voor concentratie:

  • Noise-cancelling oortjes of koptelefoon gebruiken
  • Stilteruimtes en plekken op school opzoeken
  • Motivatie vergroten
  • Vooraan in de klas gaan zitten
  • Schrijf mee met de les

Dit zijn zo wat dingen. Ze worden nu toegelicht:

Noise-cancelling oortjes/koptelefoon – Dit is zo’n geweldige uitvinding! Als je in de trein zit hoor je het geroezemoes van de mensen om je heen niet meer, maar wel je eigen muziek. Het helpt je om te midden van de drukte je toch af te kunnen sluiten. Ik daag je uit om het te proberen als je dit nog niet kent. Een hoop mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn dit gaan gebruiken en ik hoor alleen maar positieve dingen – het is een investering die het waard is als je het mij vraagt.

Stilteruimtes en plekken op school opzoeken – Ga in jouw school eens op zoek naar rustige plekjes. Misschien is er wel een stilteruimte, misschien kun je een klein lokaaltje reserveren. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Soms kan je in een lokaal zitten dat leeg is. Vraag ook eens aan anderen of ze een goed plekje weten. Het is af en toe nodig om even rust te vinden om van daaruit verder te gaan met de lessen.

Motivatie vergroten – Als je een saai vak, zoals lineaire algebra (grapje) hebt, dan heb je ook automatisch niet zo’n zin om je te concentreren. Maar als je een reuze interessant onderwerp, zoals Kwantummechanica (grapje) volgt dan heb je een superfocus omdat je alles wil weten tot op de bodem toe. Meer motivatie is meer concentratie! Zorg dat je geboeid wordt door het onderwerp en kijk er bijvoorbeeld wat toffe video’s over zodat het wat leuker wordt.

Vooraan in de klas gaan zitten – Het lijkt zo logisch, maar toch vergeet je dit. Achterin zitten meestal de mensen die niet zo gemotiveerd zijn (hé dat kwam net voorbij!) en die met elkaar willen kletsen zonder dat de docent het merkt. Als je vooraan zit zitten er ook geen mensen voor je die je afleiden 🙂 Probeer het eens als je het nooit doet! En nog een bonus: de docent beantwoord gelijk je vragen als je je hand opsteekt 😉

Schrijf mee met de les – Het is uit onderzoeken gebleken dat je beter oplet als je tijdens de les schrijft (of zelfs gewoon wat poppetjes tekent). Als je het nooit doet, probeer het eens. Je onthoudt dingen ook beter als je het een keer opschrijft. Je hebt het dan ‘in de vingers’. En dat waren de tips alweer!

Hopelijk kun je er echt wat mee, want concentratie is belangrijk voor je studie. Ik hoop dat je genoeg concentratie hebt om heel je studie af te maken!

auteur: Robert