Rust is belangrijk!

Dit artikel gaat over tentamens maar geldt natuurlijk ook voor andere dingen.

Geen luxe

Rust nemen is echt geen luxe waar je voor kan kiezen als je een keertje zin hebt. Nee! Je hebt het elke dag nodig. Als je geen rust neemt ga je het op allerlei manieren merken. Je hersenen gaan onder anderen minder goed werken en dat kun je niet gebruiken bij je studie en al helemaal niet bij tentamens. Het aantal studenten met Burn-out klachten is helaas schrikbarend hoog. Ik heb het zelf ook gehad – het is geen pretje. En je blijft er je leven lang de gevolgen van zien. Wordt aub geen Burn-out slachtoffer – neem je lichaam serieus als het om rust vraagt!

Niet alleen maar blokken!

Je kunt elk moment dat je hebt wel gebruiken om te leren voor examens, maar dan zit je moe op je tentamen en maak je slordige fouten. Terwijl je alles nog zo goed hebt geleerd. Niet handig! En dan heb je toch maar een 6 in plaats van de 8 die je had verwacht. Neem dus pauzes en ga op tijd naar bed. Ga een rondje lopen, drink een bakje koffie. Leer bijvoorbeeld 30 minuten en neem dan een kwartier echt pauze. Kijk welk ritme bij jou past. Soms is het beter om ’s avonds te stoppen en de volgende dag eerder op te staan.

Een goede planning

Zorg dat je een goede planning maakt, schrijf hem het liefst ergens op. Dat geeft rust en ook overzicht van hoe druk je het hebt. Je kunt wel om 8:00 opstaan in de ochtend en keihard leren, maar als je je om 15:00 verveelt had je het misschien ook wel rustiger aan kunnen doen.

Leg je mobiel weg

Als je moe bent en je moet nog wat dingen leren, leg dan je mobiel bijvoorbeeld beneden of zet hem uit. En kijk er alleen in je pauzes op. Zo heb je een veel betere concentratie. Blokkeer sites als Instagram en Facebook voor jezelf met de plugin ‘LeechBlock’.

Er valt nog meer te zegen…

Maar dat komt wel in een andere post. Voor nu laat ik het hier even bij.

Als je een beetje rust inbouwt ga je beter presteren en wordt je een relaxter persoon!

auteur: Robert