Het nieuwe leenstelsel 2023/2024

Hoera, het nieuwe leenstelsel komt eraan! Nog even geduld wel, want het gaat pas in september 2023 in. Wat betekent het nieuwe leenstelsel en wat verandert er vergeleken met het oude leenstelsel? We leggen het eenvoudig uit.

Het oude leenstelsel

Als je studeert in 2022, of begin 2023, dan geldt voor jou het oude leenstelsel. Dit houdt in dat in principe al het geld dat je ‘krijgt’ van de overheid een lening is. Dit geld moet je een keer terugbetalen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar in de regel is alles een lening. Als je binnen 10 jaar afstudeert is je studenten-ov wel gratis.

Het nieuwe leenstelsel

Als je eind 2023 of later gaat studeren, dan val je binnen het nieuwe leenstelsel. Thuiswonende studenten krijgen gratis 91 euro in de maand en uitwonende studenten (op kamers) krijgen 255 euro. Dat is fijn! Als je alsnog geld tekort komt kun je alsnog lenen, dit moet je dan wel terugbetalen later.

Aanvullende beurs

Wat bij beide leenstelsels geldt is de aanvullende beurs, voor mensen die daardoor in aanmerking komen. Deze moet je zelf aanvragen! Er wordt gekeken naar het inkomen van je ouders en dat soort zaken en als je de beurs krijgt toegekend, dan krijg je gratis geld.

Let op!

Tot nu toe is het nieuwe leenstelsel alleen nog maar een plan. De precieze getallen staan nog niet vast. Hopelijk gaat het allemaal gewoon door.

Conclusie

Dus wat verandert er straks? In het kort: je gaat WAARSCHIJNLIJK gratis geld krijgen, alle studenten. Wie kan dat nou niet gebruiken, helemaal na deze moeilijke coronatijd!

Wil je nog meer over het leenstelsel weten? Klik dan hier.